Последен преход за 2018 г. от Драгалевци до Бай Кръстьо и обратно

Тази сутрин се разходих от лифтената станция над Драгалевци до местността Бай Кръстьо. Днес е последният ден от 2018 г. и това беше последният преход за годината. Времето беше много приятно - тихо със слаб снеговалеж.

Паркирах колата непосредствено до обръщалото на автобус 93 в близост до началната станция на седалковия лифт Драгалевци - Голи връх. Беше сутрин и имах план да се кача само до Бай Кръстьо, за да мога да се върна навреме вкъщи и да имам време за други работи. Тръгнах нагоре по пътя, който води до Драгалвския манастир. Шосето беше заледено.

Положението по пътеката не беше много по-различно. Почти навсякъде беше заледено. По време на изкачването това не беше особен проблем, но често се чудех как ще протече слизането.

Тишината в комбинация със слабия снеговалеж и предстоящата празнична вечер спомагаха за доброто настроение.

Колкото по-нагоре се качвах, толкова по-снежно ставаше.

След около 50 мин. бях при гостилницата Бай Кръстьо. Коминът пушеше, което значеше, че вътре е топло и уютно и вкусните гозби са готови.


Аз реших този път да пропусна яденето и да продължа още малко нагоре. Ето я техниката, която се използва за почистване на автомобилния път през зимния сезон.

Стигнах горе-долу до тук и реших да се връщам.

Вървенето по заледената пътека надолу беше по-трудно, затова доста често ходех острани на главната пътека, където имаше твърд сняг. Явно не бях единствен, защото често виждах още следи от стъпки между дърветата.

След като се спуснах малко по-надолу от Бай Кръстьо се появи лека мъгла, правеща атмосферата още по-приказна.

Слабият снеговалеж покриваше всичко с много тънък слой сняг.

В това число влизаше и заледената пътека.

По същия начин изглеждаше и шосето от обръщалото на автобуса до Драгалевския манастир - плътен лед, покрит с тънък слой сняг. Едвам преминах пеша, а имаше 1-2 коли, които се бяха изкатерили няколко стотин метра нагоре. Чудя се на ентусиазма на хората да рискуват да шофират по този лед, при положение, че най-вероятно са тръгнали на разходка в гората.

Ето тук може да видите още снимки. Тук е GPS маршрутът.

Пожелавам много здраве и късмет през новата година!


Comments